СЪПОСТАВКА НА КОРАНА С БИБЛИЯТА

Абдула Ал-Араби

Може ли Бог да си противоречи?  Може ли Бог да е допуснал грешки?

Библията срещу Корана

 

Коранът е святата книга на мюсюлманите, така както е Библията за християните и мюсюлманите смятат Корана за безпогрешното слово на Аллах. Думата коран означава „рецитиране”. Това име било дадено от Мохамед за всяка отделна глава от книгата, но по-късно останало като наименование на цялата книга.

Мохамед обявил Корана за чудото, което доказва че той е пророк. Сред мюсюлманите-интелектуалци обаче съществува спор по отношение на това чудо. Някои арабски учени, като Замакшари, посочват над сто граматически грешки в Корана.

Коранът е написан в арабска поетична проза. Разделен е на 114 сури или глави и съдържа религиозния, социалния, гражданския, търговския, военния и законовия кодекс на исляма. Той съдържа и разкази, които се срещат в еврейските и християнските Писания и апокрифна литература.

Коранът обаче противоречи на Библията в много от детайлите на тези истории, включително и в имената на някои от героите. Когато се сблъскат с тези противоречия, мюсюлманите ги оправдават, като твърдят, че Библията трябва да е била изменена. Въпреки това не откриваме никъде в Корана Всеведущият (който знае всичко) Аллах да посочва тези променени пасажи от Библията или да разкрива правилните такива. Подобно твърдение може да бъде оспорвано и от историческите сведения, както и от самия Коран, който не само че одобрява Библията, но и нееднократно повтаря одобрението си.

Има достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението, че Коранът може да е бил подправен. Никой не знае къде се намира оригиналът на Корана. Версията, която е достигнала до нас е Османският Коран, който е бил съставен доста след смъртта на Мохамед. Части от оригиналния Коран трябва да са били изгубени, след като повечето от рецитаторите са измрели. Осман, третият халиф (наследник на Мохамед), събрал всички версии на Корана, оформил различните текстове в сури – според обема им, а не според хронологията и после изгорил всички останали копия.

Библията, от друга страна, е издържала проверката на времето. Да се предполага, че Библията е подправена, е против здравия разум и историческите сведения.

Нито християните, нито евреите могат да бъдат обвинявани в подправяне на Писанията им. Една от причините е, че не са имали изгода от това, а другата е, че ако бяха го сторили, то не биха пролели кръвта си в защита на такива подправени Писания. В книгата Откровение Бог заплашва със страшно наказание осмелилите се да отнемат или прибавят към Божието Слово (вж. Откровение 22:18, 19).

На евреите също е било заповядано да не извършват подобно злодеяние (вж. Второзаконие 4:2).

Освен това според историческите сведения християните и евреите никога не са променяли Писанията. Много ръкописи от ранни копия на Библията са били открити през годините и всичките съвпадат със съвременната версия на Писанията. Ето някои от тези известни ръкописи:

Синайският – писан е в средата на четвърти век, около 270 години преди исляма. Съдържа всички текстове от Новия завет и голяма част от Стария завет. Съхранява се в Британския музей.

Александрийският писан е в началото на пети век, повече от 200 години преди исляма. Съдържа цялата Библия, с изключение на  няколко страници, които са били изгубени. Също се съхранява в Британския музей.

Ватиканският – писан е в началото на четвърти век, около 300 години преди исляма. Съдържа цялата Библия. Съхраняван е във Ватиканската библиотека в Рим.

Тези, както и други ръкописи като Кодекса Ефраеми и ръкописите от Мъртво море и хилядите други копия или части от копия на ранната Библия доказват, че Писанията не са били променени или подправени.

МОЖЕ ЛИ БОГ ДА СИ ПРОТИВОРЕЧИ?

Много библейски истории, записани в Корана са грешно предадени и са в противоречие с Библията. Ето някои примери:

ИСТОРИЯТА НА КАИН И АВЕЛ
  • След като Каин убил брат си Авел, според Корана „Бог изпратил гарван, който му показал как да скрие срама от брат си” (Сура 5:31). Това не е споменато в Библията.
ИСТОРИЯТА ЗА НОЙ И ПОТОПА
  • Сура 11:42 и 43 от Коранът твърди, че един от синовете на Ной отказал да се качи в Ковчега и се удавил в потопа, докато Библията твърди, че всичките трима синове на Ной са се качили в Ковчега и са се спасили от потопа (Битие 7:7).
  • Сура 11:44 от Коранът твърди, че Ноевият ковчег се е спрял на планината Джуди, докато Библията казва, че мястото е било планина Арарат (Битие 8:4).
ИСТОРИЯТА ЗА АВРААМ
  • Според Корана името на бащата на Авраам е Азар (Сура 6:74), докато Библията твърди, че е Тара (Битие 11:26).
  • Коранът твърди, че Авраам имал двама сина, а Библията – осем.
  • Според Корана някои от синовете на Авраам са живели в долината край Мека (Сура 14:37), а според Библията те са живели в Хеврон (Битие 13:18).
  • Коранът твърди, че Авраам е имал две съпруги, а според Библията той е имал три.
  • Според Корана той е построил Кааба (Сура 2:125-127). В Библията не се споменава подобно нещо.
ИСТОРИЯТА ЗА МОИСЕЙ
  • Коранът твърди, че осиновителката на Моисей е била фараоновата съпруга (Сура 28:9), докато според Библията това е било дъщерята на фараона (Изход 2:5).
  • Според Корана Аман е живял в Египет по времето на Моисей (Сура 28:6), а според Библията той е живял в Персия по времето на цар Артаксеркс (Естир 3:1).
ИСТОРИЯТА ЗА МАРИЯ (МАЙКАТА НА ИСУС) 
  • Коранът твърди, че неин брат бил Аарон (Сура 19:28), а Библията, че Аарон е живял 1300 години преди Мария (Числа 26:59).
  • Тя била родила Исус под едно палмово дърво (Сура 19:23), а според Библията тя е родила в обор (Лука 2:7).
  • Исус говорел и вършел чудеса още докато е бил бебе (Сура 19:24-26). Библията не споменава подобно нещо.  
  • Захарий не могъл да говори три нощи (Сура 19:10), а в Библията се твърди, че той не могъл да говори докато не се родил синът му (или около девет месеца) (Лука 1:20).

МОЖЕ ЛИ БОГ ДА Е ДОПУСНАЛ ТЕЗИ ГРЕШКИ?

Мюсюлманите вярват, че Коранът е словото на Аллах (Бог), записано точно така, както го е изговорил. Понеже Бог е непогрешим, то трябва да се очаква че и Коранът също е безгрешен. Въпреки това, като изследваме Корана, ние се сблъскваме с много изявления, които противоречат на безспорните факти от науката. Трудно можем да приемем, че тези грешки са допуснати от един образован човек, камо ли да ги припишем на един Всезнаещ Бог. Списъкът с грешки в Корана е доста дълъг и те детайлно са дискутирани в други книги. Тук ще бъдем по-кратки и ще разгледаме само няколко примера. Целта ни е да си отговорим на въпроса, дали Бог може да допусне подобни грешки и дали наистина Бог е бил автора на Корана.

ГЕОГРАФСКИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

ЗЕМЯТА Е НЕПОДВИЖНА    

„ Сътвори Той небесата без видима за вас опора и положи върху земята непоклатими планини, за да не се люлее с вас, и пръсна по нея всякакви животни. Ние изпращаме дъжд на земята и произвеждаме на земята всеки вид благородно животно, по двойки” (Сура 31:10).

СЛЪНЦЕТО ЗАЛЯЗВА В ПОТОК

 „И пое той един път, докато достигна залеза на слънцето. Намери го да залязва в поток от мътни води: близо до него откри един народ: Ние казахме: „О Зул-карнаин! (ти, който имаш власт) можеш да ги измъчиш или да им сториш добрина” (Сура 18:86).

ИСТОРИЧЕСКИ ГРЕШКИ

ФАРАОНЪТ ПОСТРОИЛ ВАВИЛОНСКАТА КУЛА В ЕГИПЕТ 

 „Фараонът казал: „О знатни! Не знам да имате друг бог освен мен. И ми разпали пещ за тухли от глина, о, Аман, и ми построй кула, дано зърна бога на Муса (Моисеевия Бог), но що се отнася до мен, аз мисля, че (Моисей) е лъжец!” (Сура 28:38).

АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ Е БИЛ ПРОРОК

 „Питат ли те относно Зул-карнаин (Александър Велики), кажи: „Ще ви известя нещо за него”. Наистина, ние установихме владичеството му на земята и ние му дадохме средствата и начините за постигане на всичко. И пое той един път, докато стигна залеза на слънцето, и откри, че то залязва в поток от мътни води: до него откри един народ: Ние казахме: „О Зул-карнаин! (ти, който имаш власт), можеш да ги измъчиш или да им сториш добрина” (Сура18:83-88).

ЕТИЧНИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

УЗАКОНЯВАНЕ НА ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВОТО

 „Аллах не ви придиря за празнословието в клетвите ви, ала ви придиря за намеренията на сърцата ви. Той е многомилостив и всепрощаващ” (Сура 2:225).

УЗАКОНЯВАНЕ НА УБИЙСТВА

 „О, Пророче! Подбуждай вярващите към сражението. Ако сред вас има двайсетина търпеливи и упорити, то те ще надвият над двеста души: ако има стотина, то те ще надвият над хиляда неверници: защото това е несмислен народ” (Сура 8:65).

УЗАКОНЯВАНЕ НА ИЗМАМАТА

 „Аллах не ви придиря за празнословието на вашите клетви, а ви придиря, когато се обвързвате с клетвите. За изкупление десет нуждаещи се да бъдат  нахранени от препитанието по средата на онова, с което храните семействата си, или да бъдат облечени, или да се освободи един роб. А който няма възможност, да пости три дни. Това е изкуплението за вашите клетви, ако сте се врекли. И спазвайте своите клетви! Така Аллах ви разяснява своите знамения, за да сте признателни!” (Сура 5:89).

НАУЧНИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

ТРУП, КОЙТО СТОИ ОБЛЕГНАТ НА ЖЕЗЪЛ ЦЯЛА ГОДИНА 

„И когато отсъдихме да умре [Соломон], нищо не им посочи, че е мъртъв, освен една земна твар, която гризеше тоягата му. И когато падна той, на джиновете се изясни, че ако са знаели неведомото, не биха търпели такова унизително мъчение” (Сура 34:14).

СЪН, КОЙТО ТРАЕ ТРИСТА И ДЕВЕТ ГОДИНИ 

„Така те останаха в пещерата триста години, а някои прибавят и девет” (Сура 18:9-26).

ЗАКОНОВИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ

БИЧУВАНЕ НА СВИДЕТЕЛЯ 

„А на онези, които набедят целомъдрени жени, а после не доведат четирима свидетели, ударете осемдесет бича и не приемайте никога тяхно свидетелство! Тези са нечестивците” (Сура 24:4).

БОГ ПОВЕЛЯВА ДА СЕ ВЗИМА ПЛЯЧКА

„И знайте, че каквото и да придобиете във война, то една петина от него е за Аллах и за Пратеника, и близките, и сираците, и нуждаещите се, и за пътника в неволя. Ако вярваш в Бог и в откровението, което Той е изпратил на нашия слуга в Деня на разграничението, в деня, когато двете множества се срещнаха. Аллах за всяко нещо има сила” (Сура 8:41).

Тъй като Библията предхожда Корана и имаме пълното основание да вярваме, че тя е неподправена, мюсюлманските теолози ще трябва доста да се потрудят да обяснят подобни несъответствия и грешки в тяхната Книга.

Специални благодарности на Абдула Ал-Араби за разрешението й  да публикуваме тази статия на нашия уебсайт. Можете да посетите сайта й: http://www.islamreview.com/