ПРОРОЧЕСТВОТО ОТ ДАНАИЛ 11 ГЛАВА: АНТИОХ ДО АНТИХРИСТ

Селеусия 1 август, 2012 Джоул Ричардсън

Между многото бележити стихове за Последното време в Библията, един който най-ясно доказва, че Антихрист и неговите идващи войски ще се надигнат от Средния изток, е в Данаил 11 глава. В нея е дадено пророчество, което започва с историческата Средно-Персийска империя и завършва със смъртта на Антихрист.

Голяма част от пророчеството на Данаил 11:20-34, е фокусирано върху историческия конфликт между Антиох IV Епифан, царят на селевкидите, който е наречен „Северният цар“ и цар Птолемей VI, царят на Птолемейското царство, който е наречен „Южният Цар“.

Селевкидското царство на север включва региона на съвременните страни – Турция, Ливан,Сирия, Йордан, Ирак и даже Афганистан и Пакистан. Птолемейското царство на юг управлявало Египет и части от съвременните страни Либия и Судан (виж картата горе).

Всички учени са съгласни, че Антиох IV Епифан, е може би най-показателният прототип на Антихрист в цялата Библия.

В по-късната част на Данаиловото пророчество, историческите събития и войни, които взимат място между Антиох IV на север и Птолемей VI на юг, се сливат в силно пророчество за Последното време относно Антихрист (северния цар) и Египет (южния цар). Като факт, тази глава е една от най-ясните за идеята, че Антихрист ще дойде от Средния изток, а не от съживената Римска империя или Европейско царство. Както ще видим, това тълкуване на Данаил 11 глава, е било гледище на всички най-ранни християнски тълкуватели. Към него също са се придържали множество от други високо уважавани коментатори и учени.

Разбирайки проблематичния характер на този пасаж, за насочения към Европа възглед, някои по-съвременни учители са развили ново схващане. Това алтернативно тълкуване спори, че Северният цар не се отнася до Антихрист, но всъщност е негов враг. Според това мислене, Антихрист е представител на трети цар, който е в конфликт с двамата – Северния цар и Южния цар.

Внимателно разглеждане на текста открива, че това мнение нарушава ясният и постоянен поток на цялото пророчество, обръщайки прототипите напълно с главата надолу. Новото схващане хвърля Антиох IV като прототип на Антихрист, в стихове 20-34, и после изведнъж като прототип на най-голямия му враг, в стихове 35-45. Тази идея също взима потокът на цялата глава, където Северният цар и Южният цар са исторически врагове (стихове 20-34) и изведнъж ги хвърля като съюзници (стихове 35-45). Внимателно обсъждане на този съвременен възглед за „трима царе“, разкрива безсмислеността му. Проблематичният характер на нарушаването му на останалата част от главата, прави този възглед несъстоятелно становище за тълкувателите с отговорност.

Но въпреки популярността на това модерно тълкуване, общите прегледи на този пасаж от ранните дни на Църквата до днешно време показват, че по-голямата част от тълкувателите с отговорност, през църковната история, винаги са разбирали Северният цар от Последното време да се отнася до Антихрист. Не можем да пренебрегнем мнението на по-долу изредените християнски водачи и богослови от най-ранните векове на християнството до съвременните времена, които потвърждават възгледа, че Данаиловият „Северен цар“ не е никой друг освен Антихрист, идващ от Средния изток.

Хиполитус от Рим (170–235), един от най-важните богослови на втория и третия век. Според преданието, Хиполитус, е бил последовател на Иренеус, който е бил последовател на Поликарб, ученик на апостол Йоан, който обширно писа за последните времена.

Викторинус (d.333), ранен християнски епископ и мъченик. Неговият коментар на книгата Откровение, е най-старият пълен коментар на Откровение, което притежаваме днес.

Лактантиус (240–320), добре познат раннохристински апологет в 3-я и 4-я векове.

Джером (347–420), известния латински богослов и историк от 4-я и 5-я век.

Теодорет от Сириус (393–457), високо влиятелния автор, богослов и епископ на Кирхус, Сирия в 5-я век.

Джон Гил (1697 – 1771), английски баптистки пастор, библейски учен, добре познат за неговото „Джон Гилово изложение на Библията“ (1748).

Джон Уесли (1703 – 1791), добре познатият англикански свещеник, богослов и проповедник, който заедно с неговия брат Чарлз Уесли основа методисткото движение.

Джеймисън, Фосет и Браун (19 век), съавтори на библейския коментар наименуван по техните имена (1871).

С. П. Трегелес (1813–1875), английски библейски учен, текстуален критик и богослов. Трегелс е добре познат за превеждането на известния Староеврейски и Халдейски речник на Вилхелм Гезениус на английски.

К. Ф. Кейл (1813–1890), прославеният германски специалист по староеврейски език, литература и история, и коментатор, който е съавтор на „Коментар на Стария завет“ с Фредерик Делич.

Джон Нелсън Дарби (1800 – 1882), английско-ирландски евангелист и влиятелна фигура сред  най-ранните „Плимутски братя“. Бащата на съвременния диспенсационализъм.

Клеранс Ларкин (1850–1924), американски баптистки пастор, библейски учител и автор на класическия труд на диспенсационална есхатология „Диспенсационална истина“.

Уилям Л. Петингил, (1886-1950), водещ библейски учител по негово време и декан  на Филаделфия училище на Библията, на което е съосновател с К. Скофилд.

Артур Пинк (1886–1952), английски евангелист и библейски учен, добре познат за книгата му „Антихриста“.

Г. Х. Ленк (1874–1958), един от най-изтъкнатите библейски учени по негово време на диспенсационален премилениум.

Ф. Ф. Брюс (1910–1990), още един учен от голяма величина, който няма нужда от наставления.

Артур Петри, д-р богослов (1960), Директор на Науките, Сиател Библейски колеж, служител и автор на няколко книги, включително „Посланието на Данаил“ (1947).

Едуард Юнг (1907–1968), професор по Стария завет в Уестминстър Богословска Семинария.

Филип Р. Нюел, библейски учен, автор, Муди Библейски Институт, автор на „Данаил, възлюбеният и неговите пророчества“ (1962).

Глисон Л. Арчер-младший (1916–2004), още един известен и дълбоко уважаван библейски учен и богослов, познат като един от главните защитници на доктрината на библейска безпогрешност.

Доктор Стивен Р. Миллер, професор по Стария завет и староеврейски в Средна Америка, Баптистка Богословска Семинария. Автор на Нов Американски Коментар на Книгата на Данаил.

Доктор Джон Голдингей, професор по Стария завет във Фулър Богословска Семинария. Автор на Слово Библейски Коментар на Книгата на Данаил.

Давид Газук, пастор на Калвари Чапел Санта Барбара, директор на Enduring Word Ministries, автор на „Газуковият коментар на Библията“.

Разбира се това е само непълен списък. Много други пастори, учители, коментатори и учени могат да бъдат цитирани.

Някои ще бъдат очудени да научат, че толкова много високо уважавани християнски светила през вековете са подкрепяли Средно-източно виждане за Антихрист. Но докато голям брой християнски теолози и учители са разбрали и са признали редица принципи на теорията за Ислямския Антихрист, никога преди в историята, този възглед на пророчество не се е развивал така напълно и систематично, както днес. В моята нова книга „Средно-източния звяр“: Библейски  факт за ислямски Антихрист“, аз правя всяко усилие да представя на читателя внимателно и балансирано произнасяне за този пророчески възглед на научен, но четлив и ясен стил. Много важно е истинските последователи на учението на апостолите и ученици, които изучават пророчествата, да отделят време да обмислят какво толкова много други големи християнски водачи и богослови от древните и съвременните времена са познали и приели от Писанието.

Благодарим на Джоул Ричардсън за разрешението му да публикуваме тази статия на нашия сайт.