СЪПОСТАВКА НА ХРИСТИЯНСКИЯ БОГ С АЛЛАХ НА ИСЛЯМА

Абдула Ал-Араби
Както християните, така и мюсюлманите вярват в суверен Бог, който е един и е дух, обитава в небесата, създател е на небето и на земята и е съдия на цялото човечество. Християните го наричат „Бог”, а мюсюлманите „Аллах”. От всичко това следва да се предположи, че и атрибутите на Бог и на Аллах са едни и същи. Едно внимателно проучване на този въпрос ще ни доведе до извода, че това не е така.

Мюсюлманските активисти на Запад използват тактиката да твърдят, че те се покланят на същия Бог като християните, за да бъдат узаконени и приети. Те използват името „Бог” вместо „Аллах” в много преводи на Корана.

Нищо ново няма под слънцето! Това ни припомня случилото се преди четиринадесет века. Когато Мохамед започнал да проповядва новата си религия в Мека, той бил отстъпчив и миролюбив спрямо християните. Казал им: „Ние вярваме в това, което е било изпратено до нас, както и до вас, така че нашият Бог е един и същ” (Сура 29:46). Сравнете това със случилото се по-късно в Медина, след като Мохамед е набрал сила. Тогава Аллах му казал: Воювай срещу  тези, които не вярват нито в Аллах, нито в последния ден… Нито признават религията на истината (исляма), (дори да са) хората на Книгата (християни и юдеи), докато не платят джизие (паричен данък събиран от немюсюлманското население) с готовност за покорство и се почувстват покорени (унижени)” (Сура 9:29). 

И все пак атрибутите на „християнския Бог” и на „Аллах на исляма” са доста различни. Богът на Библията е любящ и търсещ близост, а Аллах, от друга страна, е гневен и неинтимен.

БОГЪТ НА ХРИСТИЯНСТВОТО

Святата ТроицаХристиянството вярва в триединния Бог, докато ислямът отхвърля това понятие като богохулно.

Те богохулстват, когато твърдят, че Аллах е един от тримата в Троица, защото няма друг Бог освен Аллах (Сура 5:73).

Причината за отхвърлянето на концепцията за триединния Бог от исляма е неразбирането на истинското значение на Троицата. Изглежда, че представата на исляма за Троицата е била оформена от възгледите на една християнска ерес, съществувала в Арабия по времето на Мохамед.

Тази ерес учила, че Троицата се състои от Бог Отец, Богинята Майка (Дева Мария) и Бог Син (Исус). Коранът казва:

И ето! Бог ще каже: О Исусе, сине на Мария, казал ли си ти на хората, че трябва да се покланят на тебе и на майка ти като на богове, в ущърб на Аллах? Той (Исус) ще каже: Слава Тебе! Никога не бих казал нещо, за което нямам право (Сура 5:116).

Християните в действителност вярват в един Бог, Kойто е изявил Себе Си в три лица: Отец, Син, и Свети Дух. Исус представи тази доктрина, когато инструктира учениците си, казвайки:

Идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца, Сина и Святия Дух (Матей 28:19,20).

ОТЕЦ

Ислямът не познава любящата бащинска същност на Бог. Тези близки взаимоотношения с Бог са чужди на исляма и са осъждани от Корана.  

И християните, и юдеите казват: Ние сме синове на Аллах и сме Негови възлюбени’. Кажи: „Тогава защо Той ви наказва за греховете ви? Не, вие сте само човешки синове и хора, които Той създаде (Сура 5:18).

От друга страна, концепцията за Бог като небесен Баща е в основата на християнската вяра. Исус научи учениците Си да се молят, казвайки:

Отче наш, Който Си на небето, да бъде слава на името Ти… (Mатей 6:9).

Връзката на Сина Исус с Бог Отец се разкрива при кръста. Виждаме как Исус се обръща към Бог като към баща:

Отче, прости им, те не знаят какво правят (Лука 23:34).

Отче, в Твоите ръце предавам духа Си (Лука 23:46).

В Новия завет има много места, където Бог е представен като Баща на всички вярващи.  

Вижте каква любов е показал към нас Отец,като ни е позволил да се наричаме Божии синове… и ето, ние сме синове на Бога (1 Йоан 3: 1 и 2).

СИНЪТ

Ислямът не може да приеме ролята на Исус като Син на Бога.

О, хора на Книгата! Не прибавяйте нищо към своята религия: нито казвайте нещо за Аллах освен истината, защото Месията Иса (Исус Христос), синът на Мария, е само пратеник на Аллах и Неговото Слово, което Той извести на Мария чрез Духа, който е излязъл от Него. Така че вярвайте в Аллах и Неговите пратеници! Не казвайте: „Троица!” Престанете! Ще е по-добре за вас. Аллах е единственият Бог. Пречист е той, за да има рожба! (Сура 4:171).

Ислямът не приема и божествеността на Исус.

Богухулстват всички, които твърдят, че Христос, синът на Мария, е Аллах. Кажи: А кой тогава ще попречи с нещо на Аллах, ако иска да погуби Месията, синът на Мария и всичко останало на земята? Защото Аллах владее над небето и земята и всичко, което се намира  помежду им… Аллах има власт над всичко (Сура 5:17).

Богът на исляма има власт над всичко, включително и правото да заличи греха, ако желае. В това отношение християнският Бог е съвсем различен – Той е справедлив и милостив и е длъжен да спазва плана за спасение, чрез който да задоволи Своята справедливост и милост. Планът не може да бъде изпълнен без жертвата на Исус, Божия син, Който трябва да плати наказанието за нашите грехове.

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот (Йоан 3:16).

Божията любов към грешниците е в противоречие с духа на исляма. Ислямът яростно отрича разпъването на Исус на кръст.

Те казват: Ние убихме Месията Иса (Исус Христос), синът на Мария!… но те не са го убили, нито са го разпънали (Сура 4:157). 

СВЯТИЯТ ДУХ

За исляма Святият Дух е сътворен дух, също както ангелите. В много случаи Коранът използва  името „Свети Дух” за означаване на ангел. В историята за раждането на Исус Коранът твърди, че Бог е изпратил Своя „Свети Дух” (със значение на ангел Гавраил) да  предаде на Мария добрата новина, че тя е избрана за майка на Исус.

Тогава Ние (Бог) й изпратихме Нашия Ангел (в оригинала е Нашия Дух, който й се представи като съвършен човек (Сура 19:17).

Духът на Бог (като ангела Гавраил) е същият, за когото се смята, че е предал посланието от Корана на Мохамед.

Кажи, че Святият Дух (ангел Гавраил) ти е предал откровението от твоя Господ в истина (Сура 16:102).

Понеже мюсюлманите не познават Святия Дух, те не могат да приемат и господството на Исус.

Никой не може да каже, че Исус е Господ, освен чрез Святия Дух (1 Коринтяни 12:3).

И понеже Святият Дух не обитава в мюсюлманите, те нямат увереност за спасение.

Самият Дух свидетелства заедно с нашия, че сме деца на Бога и ако сме деца, то сме и наследници – наследници на Бог и сънаследници с Христа (Римляни 8:16 и 17).

АЛЛАХ НА ИСЛЯМА

Коран и молитвена броеницаСпоред Корана Аллах има 99 имена или атрибути, които са: Всезнаещ, Всесилен, Върховен, Жив, Вечен, Свят, Светлина, Създател, Мощен и т.н. В действителност обаче Коранът така представя Аллах, че наподобява личността на Мохамед в много отношения.

Всичко, което Мохамед е искал, било желание и на самия Аллах. Както и да е реагирал Мохамед, така е реагирал и Аллах. Аиша (една от тринайсетте съпруги на Мохамед) е цитирана да казва презрително на Мохамед:

О ти, Апостол на Аллах, не забелязваш ли как твоят Господ бърза да ти угоди? (Ал-Букхари Том 7:48).

Ето само няколко примера: Когато Абу Лахаб критикувал Мохамед, казвайки му: „Да погинеш, Мохамед! За това ли ни покани тук?”, Аллах веднага изпратил порицание за Абу Лахаб и съпругата му в Сура111.

Да погинат ръцете на Бащата на Пламъка (Абу Лахаб на арабски означава баща на пламъка). Скоро той ще изгори в огнени пламъци. Съпругата му ще носи дървата за подпалка.

Когато Ал Уалид Ибн Алмогира и Омая Ибн Халаф се подиграли на Мохамед и се похвалили със своето богатство, Аллах изпратил изобличение към тях в Сура 104.

Горко на всеки интригант и клюкар, който трупа богатство и се осланя на него, като си мисли, че ще трае вечно. Със сигурност ще бъде хвърлен в огнените пламъци, подпалени от гнева на Аллах.

Когато Мохамед се влюбил в Зайнеб, съпругата на доведения му син Саид, Бог му разрешил да я разведе със съпруга й и да се ожени за нея:  

И когато Зайд разтрогна брака си с нея, Ние те оженихме за нея, за да нямат вярващите притеснение [да се женят]за съпругите на доведените си деца (Сура 33:37).

Когато съпругите на Мохамед поискали по-голям дял от плячката от избитото еврейско племе Бану Корайза, Бог решил въпроса, като казал на съпругите или да се задоволят с настоящия дял, или да се разведат (Вж. Сура 33:28 и 29).

Когато Хафса хванала Мохамед да прави любов с наложницата си Мария в нейното легло,  Мохамед се опитал да я успокои, като й казал, че вече няма да докосва Мария. Тогава Аллах се намесил и се застъпил за Мохамед:

О, Пророче, защо държиш да се забрани нещо, което Аллах ти е позволил? Ти гледаш да угодиш на съпругите си, но Аллах е всепрощаващ и многомилостив (Сура 66:1).

Следващият път, когато присъствате на някоя среща „за изграждане на мостове” и католическият свещеник, протестантският служител, еврейският равин и мюсюлманският шейх си подадат ръце в солидарност, съгласявайки се, че се покланят на един и същ Бог, си спомнете тези разлики! 

Мостът, който те изграждат, е еднопосочен и води само към исляма.  

Благодарим на Абдула Ал-Араби за разрешението й да публикуваме тази статия на нашия уебсайт. Можете да посетите сайта й: http://www.islamreview.com/