СРАВНЕНИЕ НА ФАЛШИВИЯ ПРОРОК С МЮСЮЛМАНСКИЯ ИСУС

 

Удивително е, че общите характеристики между библейските и ислямските разкази за Последните времена не се изчерпват с Антихрист и Махди. Ако беше така, тогава щяхме по-лесно да приемем множеството сходни характеристики като чиста случайност. Паралелът обаче не спира с Антихрист и Махди, а отново съвсем ясно, се простира и до личността, известна от Библията като Лъжепророка, и човека, когото ислямът нарича Иса ал-Месих – Исус Месията.

Конкретният план на Сатана през вековете е представен ясно в Библията. Библията учи, че Сатана ще издигне не един, а двама човека, които ще използва като свои агенти на земята, за да заблуди хората да не се покланят на Единия Истинен Бог. Първият човек, когото Сатана ще използва, е Антихрист. Вече изучавахме неговата роля в пета глава. Вторият човек е познат библейски като Лъжепророка. Сега ще разгледаме неговата роля…

НЕЧЕСТИВОТО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ АНТИХРИСТ И ЛЪЖЕПРОРОКА

По природа взаимоотношението между библейския Лъжепророк и Антихрист е, така да се каже, като между престъпници. Едва в последната книга на Библията научаваме за Лъжепророка. Апостол Йоан беше първият и единствен автор на Писанията, който получи откровението относно този сподвижник на Антихрист. В Откровение, глава тринадесет, Йоан ни представя един човек, описан като „другия звяр“, за когото по-нататък в Откровение се говори като за Лъжепророка:

След това видях друг звяр, излизащ от земята. Той имаше два рога като агне, но говореше като змей. Той действаше с властта на първия звяр и накара земята и нейните жители да се покланят на първия звяр… И извърши велики и чудни знамения, като дори направи така, че огън да слезе от небето върху земята пред погледа на всички хора. Поради знаменията, които му бе дадено да извърши от името на първия звяр, той заблуди жителите на земята… (Откровение 13:11-14).


От този пасаж можем да определим някои неща, свързани с Лъжепророка. Първо, той е наречен „звяр“ – подобно на Антихрист, той е човек, обладан от сатана. Той представлява още една човешка пионка в ръцете на Змея, прокарвайки волята на Змея на земята. Но вместо десет, той има само два рога. Роговете говорят за власт. Силата и властта на Лъжепророка са явни, но далеч не се доближават до тези на Антихрист, за когото се казва, че има десет рога. Виждаме също така, че Лъжепророкът е чудотворец. Сред многото чудеса, за които се твърди, че ще извърши, един се споменава конкретно: Казва се, че ще направи така, че огън да слезе от небето. Главната причина за извършване на чудотворни знаци от страна на Лъжепророка е, за да накара жителите на земята да следват и дори да се покланят на Антихрист. Двамата са обрисувани като отбор, в партньорство с една обща цел – измама, съблазняване и примамване на всеки, който се покланя на Йахве, Бога на Библията.

НЕЧЕСТИВОТО ПАРТНЬОРСТВО МЕЖДУ МАХДИ И МЮСЮЛМАНСКИЯ ИСУС

По подобен начин в ислямския разказ за последните дни не виждаме само една личност, която да дойде, за да спаси света, а намираме един екип. Откриваме и Махди, и Мюсюлманския Исус. И както в случая с Антихрист и Лъжепророка, установяваме, че единият ясно изпълнява поддържаща роля, докато другият е водач. Докато Махди е ясно представен като „Вице–регента (Халифа) на Аллах” 1, Исус е описан като един, който ще „прегърне каузата на Махди“ 3 и „ще го следва“ 2. Партньорството между Махди и Исус е като между водач и неговия подчинен. Както вече видяхме, и ще продължим да виждаме, партньорството между Махди и Исус е наистина нечестиво – особено ако не си мюсюлманин и нямаш намерение да станеш такъв.  Ако случаят е такъв, ти си обречен на смърт – просто и ясно. Мюсюлманският Исус е изкривен вариант на библейския Исус, който казва:

Защото Аз дойдох от небето не да върша Своята воля, но волята на Този, който ме изпрати. И това е волята Му; да не изгубя нито един от всички, които ми е дал, но да ги възкреся в последния ден. Защото волята на Моя Отец е всеки, който гледа към Сина и вярва в Него, да има вечен живот и Аз ще го възкреся в последния ден“ (Йоан 6:38-40).

Вместо да прегърне „казузата“ на Отец, мюсюлманският Исус прегръща каузата на Махди. Вместо да спаси вярващите в Него, които Отец е положил под надзора Му, мюсюлманският Исус ще изколи онези, които са останали верени на думите на Исус, намиращи се в Библията. Мюсюлманският Исус не е нежният, но силен пастир, описан в евангелията, а по-скоро е самият Вълк в овчарски дрехи.

ЛЪЖЕПРОРОКЪТ КАТО ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ НА АНТИХРИСТ

Идването на беззаконника (Антихрист) се дължи на действието на сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса и с цялата измама на неправдата, за онези, които погиват, защото не приеха да обичат истината, за да се спасят. И затова Бог изпраща заблуда да действа между тях, за да повярват на лъжа, за да бъдат осъдени всички, които не са повярвали в истината, а са имали благоволение към неправдата (2 Солунци 2:9-12).

И видях друг звяр, който излизаше от земята… И вършеше голями знамения, дори предизвика и огън да слиза от небето на земята пред човеците (Откровение 13:11,13).

В Библията виждаме, че Лъжепророкът ще дойде с „всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса и с цялата измама на неправдата, за да заблуди онези, които погиват“. Той ще извърши велики и чудни знамения, като дори направи така, че огън да слезе от небето, за да измами земните жители. Но след като чудодейната му сила не успее да обърне всеки човек на земята, главната му цел ще стане да установи система, при която жителите на земята ще имат само два избора: да се поклонят на Антихрист или да бъдат убити. Казва  се, че Лъжепророкът ще създаде някакъв „образ“, вероятно някаква форма на идол или статуя, която ще има способността да „говори“. Предстои да видим точно какъв ще бъде този „образ“.

На него (Лъжепророка) беше дадена власт да даде дишане на образа на звяра, така че той да може да проговори и да направи да бъдат избити онези, които отказаха да се поклонят на образа на звяра (Откровение 13:15).

Има нещо твърде необичайно, свързано с този образ, който „можеше да говори и да направи да бъдат избити онези, които отказаха да се поклонят на образа на звяра“. По някакъв начин самият образ ще има способността да привежда в действие закона на Лъжепророка; ще има способността да прави така, че хората да бъдат убивани. Това изглежда има допирни точки с позорния „белег на звяра“, който е част от системата на Лъжепророка. Всички земни жители „ще бъдат принудени – малки и големи, богати и бедни, свободни и роби – да сложат знак върху дясната си ръка или челото си, така че никой да не може да купува или продава, освен ако не носи белега, който представлява името на звяра или числото на неговото име“ (Откровение 13:17).

Така, библейски казано, Лъжепророкът е изпълнителят на световното движение за поклонение пред Антихрист. Представете си за момент един извършващ чудеса евангелизатор, който е напълно обладан от сатана и който отказва да приеме „не“ за отговор под заплаха със смърт. Точно това ще представлява Лъжепророкът.

МЮСЮЛМАНСКИЯТ ИСУС КАТО ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ НА МАХДИ

Според исляма по подобен начин фалшивият мюсюлмански Исус ще бъде най-великият евангелизатор, който светът някога ще е виждал. В това отношение той отговаря съвършено на описанието на Лъжепророка! Виждаме, че фалшивият мюсюлмански Исус, подобно на Лъжепророка, идва, за да обърне християнския свят към една нова религия. В случая на мюсюлманския Исус религията, разбира се, е ислямът:

Когато се завърне, Исус лично ще поправи неправилните представи и тълкувания по отношение на своята личност. Той ще потвърди истинското послание, което е бил донесъл във времето си на пророк и ще отрече някога да се е наричал Божий Син. Освен това, при второто си идване Той ще препотвърди това, което беше пророкувал при първото си идване, като свидетелства за най-главния от Пратениците, пророк Мохамед. При второто му идване много не-мюсюлмани ще приемат Исус като слуга на Всемогъщия Аллах и като мюсюлманин и член на Обществото на Мохамед. 4

Макар и базирайки се единствено върху това описание, изглежда, че силата на Исус да обръща хора към друга вяра се основава повече върху елементарния факт на убедителността на неговите думи, присъствие и действия, отколкото върху някакви конкретно споменати чудеса. Точно както Лъжепророка, обаче, мюсюлманският Исус отказва да приеме „не“ за отговор. Както видяхме по-рано, Исус, заедно с Махди, ще постанови ислямския закон по цялата земя и с това ще отмени данъка джизие или харадж, който всички немюсюлмани исторически са имали като вариант да плащат в замяна на „защита“, което много наподобява на „защитата“, която мафиотските босове са изтръгвали от бизнесите в своята област. След като данъкът джизие бъде отменен, „от всички хора ще се очаква да приемат исляма и няма да имат друг избор“. 5 Но какво ще стане, ако някой откаже да смени вярата си? Тогава, както вече видяхме, водачите на така наречената „религия на мира“, Махди и мюсюлманският Исус, ще направят така, че да ги убият.

ЛЪЖЕПРОРОКЪТ КАТО ЕКЗЕКУТОР

От библейското описание на Лъжепророка научаваме, че основният мотив, скрит зад плана за създаване на този „образ в чест на звяра“ е, за да бъдат убити онези, които откажат да му се покланят:

Той мамеше живеещите на земята чрез знаменията, които му беше позволено да извърши пред звяра, като казваше на живеещите на земята да направят образ на звяра, който беше ранен от меч и оздравя. И му беше позволено да вложи дихание в образа на звяра, така че образът на звяра да проговори; също и да направи да бъдат избити онези, които не се покланят на образа на звяра (Откровение 13:14,15).

По-нататък има конкретна препратка към точния начин, по който хората ще бъдат убивани:

Видях и душите на онези, които бяха обезглавени заради свидетелството за Исус и заради Божието слово. Те не се бяха поклонили на звяра, нито на неговия образ и не бяха приели белега на челото или ръката си (Откровение 20:4).

Библията ни казва, че онези, които откажат да участват в системата, установена от Лъжепророка, и откажат да се покланят на Антихрист или на неговия образ, ще бъдат убити. Конкретният начин, който ни посочва Библията, е обезглавяване. Ще обсъдим този факт по-подробно в някоя от следващите глави. Лъжепророкът ще бъде най-големият палач, който светът някога е познавал.

МЮСЮЛМАНСКИЯТ ИСУС  КАТО ЕКЗЕКУТОР

С какво е по-различен мюсюлманският Исус? Вече изследвахме ислямските традиции, които твърдят, че Исус ще премахне данъка джизие, оставяйки по този начин  на християните и евреите по цял свят само две възможности: да приемат исляма или да умрат.

Исус, синът на Мария, скоро ще слезе сред мюсюлманите като справедлив съдия… Следователно Исус ще отсъжда според ислямския закон… от всички хора ще се изисква да приемат исляма и няма да има друг вариант. 6

Времето и мястото за [данъка на глава] е преди последното слизане на Исус. След последното Му идване единствено ислямът ще бъде приеман от тях, понеже събирането на данъка на глава е в сила само до идването на Исус. 7

Видяхме също така ислямски традиции, които обрисуват Исус като водач на армия, която изколва десетки хиляди евреи, за които се казва, че са последователи на Деджал (Антихрист).

Яхудите (евреите)… ще се основните му последователи. 8

Иса (Исус) убива Деджал при портата Худ, близо до Израелското летище, в долината Ифик.  Ще настъпи последната битка между Яхудите и мюсюлманите ще бъдат победители. 9

В Последния Час мюсюлманите ще се бият с евреите. Тъй като евреите са неразделна част от армията на Деджал, а мюсюлманите са войници на пророка Исус, те ще воюват помежду си и мюсюлманите ще бъдат победоносни, докато дори камъкът и дървото кажат: Ела тук, мюсюлманино, зад мен се крие евреин; убий го. 10

И библейският Лъжепророк, и мюсюлманският Исус са описани като установяващи законова система, която ще наложи масова екзекуция на всеки, който откаже да приеме новата световна глобална религия.

ЗМЕЙ В ОВЧИ ДРЕХИ

Всички сме чували израза „Вълк в овчи кожи“. Повечето хора не знаят, че Исус е авторът на това изказване. Интересното е, че когато Исус въведе този израз, Той имаше предвид конкретно фалшивите пророци. Точната фраза беше: „Пазете се от лъжепророците. Те идват при вас в овчи дрехи, но отвътре са вълци грабители“ (Матей 7:15). По подобен начин Лъжепророкът, пред когото останалите фалшиви пророци са бледа сянка, е описан от апостол Йоан като един, който „имаше два рога като агне, но говореше като змей“ (Откровение 13:11). С това се има в предвид, че Лъжепророкът ще се представя като мек и кротък – личност с подобен на „агне“ характер – но отвътре този човек ще бъде буквално обладан от самия сатана. Той ще е изпълнен с измама, убийство, ярост и омраза. Целта му ще бъде да заблуди колкото се може повече хора да се поклонят на Змея.

Твърде е възможно външното представяне на Лъжепророка като „агне“ да сочи към идеята, че Лъжепророкът буквално ще претендира, че той е Агнето, Исус Христос (Йоан 1:36; Откровение 5:6,13). Това би било логично, ако се вгледаме по-внимателно в предупрежденията, които Исус отправи към Своите последователи в Матей глава 24. Многократно Исус предупреждава Своите ученици за множеството лъжепророци, които ще се появят в Последното време, но в най-първото Си предупреждение, което отправя към тях, когато учениците Му Го питат за характеристиките на последното време преди Неговото завръщане, Той казва: „Внимавайте никой да не ви заблуди. Защото мнозина ще дойдат в Мое име, казвайки: „Аз съм Христос“, и ще заблудят мнозина“ (Матей 24:4,5). Макар да не вярвам, че всеки фалшив пророк, който ще се появи в последното време, ще твърди буквално, че е Христос, от този пасаж става ясно, че някои ще твърдят така. И ако Лъжепророкът от Откровение 13 е прототипът и самият модел за всички останали фалшиви пророци, има основание да се смята, че Лъжепророкът ще твърди за себе си, че е самият Исус Христос. Това, разбира се, е идеален и брилянтен (макар и безкрайно зъл) план. Кой според вас би бил по-добър ваш поддръжник и главен служител на пропагандата от някой, за когото по-голямата част от света вярва, че е самият Исус Христос? Изглежда, че именно това Сатана е планирал за Антихрист/Махди.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Мюсюлманите много обичат да използват Исус като евангелизаторско средство сред християните. Публикувани са множество мюсюлмански книги, които възхваляват величието на Исус и изразяват дълбока любов към Него. Един мюсюлмански уебсайт дори заявява, че „Исус ме доведе до исляма“. Мюсюлманите използват Исус като примамка, за да привличат християните и да ги убеждават в истината на исляма. Но рекламираният ислямски Исус е много различен от мюсюлманския Исус, който идва да разкрие истинската си самоличност като най-радикалния от мюсюлманите фундаменталисти. Този Исус, който се завръща според мюсюлманската традиция, кара Осама бен Ладен да изглежда като начинаещ. Той е обрисуван като идващ да установи ислямския закон по лицето на земята, с което да узакони екзекутирането на всеки, който откаже да приеме исляма. Той е описан като предводител на армия, която ще избие десетки хиляди евреи, за които се казва, че са последователи на Деджал. Ако някога съществува човек, който с право да бъде описан като „звяр“, тогава със сигурност, мюсюлманският Исус е такъв човек.

Мюсюлманите очакват да дойде човек, който ще твърди, че е Исус Христос. Той ще бъде представен като агне. Ако някога се появи такъв човек, той ще твърди, според ислямската традиция, че е бил жив в небето през последните две хиляди годинив очакване да се завърне на земята, за да завърши живота си и да изпълни своята мисия на земята. Такъв човек ще бъде лъжец. Той ще бъде истински ученик на своя господар, бащата на лъжата. Той ще дойде, за да изпълни това, което Библията представя като най-горещите желания на сатана: или да измами християните и евреите – даже и целия свят, за да му се поклонят, или да ги изколи. В Библията виждаме, че точно това са целите, с които Сатана дава власт на Лъжепророка. Библейското описание на Лъжепророка и ислямското описание на мюсюлманския Исус се припокриват по всички основни точки.

Мюсюлманският Исус <<назад><напред>> Възродената ислямска империя на Антихрист

БЕЛЕЖКИ:

1.      Ibn Maja, Kitab al-Fitan #4084 as quoted in Shaykh Muhammad Hisham Kabbani, The Approach of Armageddon? An Islamic Perspective (Canada, Supreme Muslim Council of America, 2003), p. 231

2.      Ayatullah Baqir al-Sadr and Ayatullah Murtada Mutahhari, The Awaited Savior, (Karachi, Islamic Seminary Publications), prologue, p. 3

3.      Sais I-Nursi, The rays, The Fifth Ray, p. 493, as quoted in Harun Yahya, Jesus Will Return, (London, Ta Ha, 2001), p. 66

4.      Kabbani, p. 237

5.      Mufti Mohammad Shafi and Mufti Mohammad Rafi Usmani, Signs of the Qiyama and the Arrival of the Maseeh, (Karachi, Darul Ishat, 2000), p. 59

6.      Sideeque M.A. Veliankode, Doomsday Portents and Prophecies (Scarborough, Canada, 1999) p. 358

7.      Ahmad ibn Naqib al-Misri, The Reliance of the Traveller and Tools of the Worshipper, a Classic Manuel of Islamic Sacred Law, Translated by Noah Ha Mim Keller, (Amana Publications, Beltsville Maryland, revised 1994) p. 603.

8.      Who is the evil Dajjal (the “anti-Christ”)? by Mohammed Ali Ibn Zubair Ali http://www.islam.tc/prophecies/masdaj.html

9.      Muhammad Ali Ibn Zubair, The Signs of Qiyama, translated by M. Afzal Hoosein Elias from the original (with references): ” Aalalaat-e-Qiyyamat aur Nuzul-e-Eesa.”

10.  Veliankode, p. 218

Мюсюлманският Исус <<назад><напред>> Възродената ислямска империя на Антихрист