КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ЛЪЖЛИВИТЕ РЕЛИГИИ?

Бъди сигурен, че знаеш разликата между култ и деноминация

Много хора днес са объркани относно това дали групи, които наричат себе си „църкви”, са наистина християнски деноминации или са култове на християнството. За да отговорим задоволително, се изисква да погледнем на голямата картина.

Глобално, религиите се категоризират в няколко главни групи като Ислям, Шинтуизъм, Хиндуизъм и Християнство. Всяка от тях имат подразделения, които са произлезли от основния корен. Ислямът има Сунити и Шиити; Хиндуизмът се е зародил от Будизма. Светът вижда християнството по същество като Римокатолическо, Протестантско и Източно-православно.

И така, когато се говори за култове, това обикновенно означава отклонение от същината на ученията на главната религия. Затова освен „християнските” култове има ислямски култове, хиндо култове или будистки култове.

В страни, където християнството доминира, „култ” обикновенно означава група, която има някакви корени в християнството. Някои групи като Мормоните и Свидетелите на Йехова само използват християнството като изходна база, от която да изградят доктрини и учения далеч по-различни от библейските истини. Други като римо-католици и източно-православни взимат Библията и я обединяват с езически основани ритуали и традиции и по такъв начин правят библейските Писания безрезултатни.

И така, как да знаем кога едно религиозно движение не може да се счита за истинско християнство? За тези, които вярват в Библията, Писанията са окончателния съдия. Апостол Павел даде на църквата в Коринт три изпита за проверка на истинското християнство ( 2 Коринтяни 11:4):

1. Дали те проповядват друг Исус?
2. Дали не са мотивирани от друг дух?
3. Дали представят различно благовестие?

Без изключение всички лъжливи религии и култове пропадат на един или всички от тези изпити. Ключовият въпрос е: Какво те правят с Исус? Никой от тях не поучава библейския Исус, вечния Син на триединния Бог. Повечето отричат Неговата божественост, смалявайки Го само до един велик учител. Ислямът, Хиндуизмът, Будизмът и т.н… всички Го признават за бележит мъдър мъж, пророк или може би един от многото богове. Мормоните се съгласяват, че Той е бог, но един, който някога е бил човек като нас, и че ако се изработваме и ние също можем да станем богове. Свидетелите на Йехова представят Исус като сътворено същество и брат на Луцифер. Ню Ейдж Го почита като „Извишен господар”, който се е развил до по-високо духовно ниво. Мунистите вярват, че Исус дошъл да спаси света, но се забъркал в еврейските политики и бил убит преди да може да завърши мисията Си. Затова Сан Мюнг Муун завършил работата Му.

Римо-католиците и изтично-православните твърдят, че са „правоверните” и се прекланят на библейския Исус, но на практика Го заместват с Дева Мария (като езическа богиня), на която се молят като застъпник, посредник и утешител.

Ислямът признава Исус като един от пророците, чието послание било незавършено, докато Мохамед се появил да довърши окончателното слово от неговия бог, Аллах.

Във втория изпит лъжливите религии следват друг дух. Някои свързват Бога с някакъв вид сила, отричайки, че Той е личност. Други почитат множество от демонични духове изобразени от голям брой идоли и божества.

В един или друг случай друг дух е замесен във всяко лъжливо учение, независимо дали е Хиндуизмът с хиляди богове или Ислямът, който твърди че се покланя само на един бог, но неговата личност и характер доказват, че въобще не е като библейския дух на Йехова.

Третият изпит в Коринтяни 11:4 е различно благовестие. Има само два пътя до небето, които са поучавани в света: Не чрез дела, но по милост, чрез кръвта на Исус или чрез вършене на достатъчно добри дела, за да заслужиш спасение. Само библейското християнство носи благовестието, че ние можем да сме сигурни, че греховете ни са простени. Всички други религии и култове проповядват, че човек може само да се надява делата му да превишат тежеста на греховете му във времето на съд. Но ако Бог в Словото Си ни казва, че „всичката ни правда е като омърсена дреха” и „няма праведен човек на земята, който да върши добро и да не греши”, тогава остава само един сигурен път до Бога – чрез жертвата и кръвта на Исус Христос, Божия Син. На кръста Той понесе греховете на света и ни дари със спасение!