6 ПРИЧИНИ ЗАЩО ГОГ Е АНТИХРИСТЪТ/ЗВЯРЪТ

Гог и Магог26 август, 2012 Джоул Ричардсън

В  продължение на много години учениците, изучаващи пророчествата са били учени, че „Гог“, за когото се говори в Езекил 38 и 39 глави, не може да бъде същият Антихрист/Звяра, за когото се говори в Новия завет. Между изложените причини на спора, че тези двама не могат да са един и същи човек, никоя няма тежест, като важност и значение.

В действителност, всяко проучване на текста ще установи, че двамата са една и съща личност. Ако случаят е такъв, това променя всичко в света на популярни библейски пророчества. Ако е възможно да се докаже, че Гог е Антихристът/Звярът, тогава ще стане ясно също, че Антихрист и неговите армии са от Средния изток, а не от Европа, както е популярно да се мисли. Но по-важното, това ще означава, че докато Исус се завърне, ислямът няма да си отиде или изчезне. Вместо бивайки „система на вяра“, която скоро ще бъде „елиминирана“, както мнозина твърдят, ислям е представител на единственото най-голямо предизвикателство, с което Църквата някога се е изправяла лице в лице. Какви са тогава някои от причините да гледаме на Гог и Антихрист/Звяра като един и същи образ?

Отговорът е изложен в специфичните резултати от разрушението на Гог и неговите армии, както е дадено подробно в Писанията. Когато отидем на Езекил 38 и 39 глави, ние намираме, че като директна последица от унищожаването на Гог и  неговите армии, следните шест събития взимат място.

Господното име никога повече няма да бъде осквернено (Езекил 39:7)

И ще изпратя огън върху Магог и върху ония, които живеят безгрижно на островите; и те ще познаят, че аз съм ГОСПОД. Ще направя святото Си име познато сред народа Си Израел и няма да оставя да се омърси вече святото Ми  име; и народите ще познаят, че Аз съм ГОСПОД, святият в Израел. Ето това идва и ще стане, казва ГОСПОД Йехова; този е денят, за който говорих (Езекил 39:6-8).

Как може да е казано, че от този ден нататък, ГОСПОД „няма да позволи святото Му име да бъде омърсено“, буквално точно преди Антихрист и неговото богохулно световно движение да избухне в света? Не само че това прави ГОСПОД да изглежда лъжец, но също безсилен. Ясно, когато ГОСПОД казва, че Неговото име няма повече да бъде осквернявано, се говори за време, когато Антихрист и неговите богохулни орди са смълчани в края на неговото кратко царуване на арогантност и  богохулство.

Оцелелите езически народи ще дойдат до спасително знание за Бога (Езекил 39:6-7)

В съгласие с многото ГОСПОДНИ обещания, един ден да доведе много езически народи на земята при Себе Си (Исая 11:9,, 60:14, Псалм 22:27), като непосредствен резултат от унищожаването на Гог и неговите армии, ГОСПОД казва, че „народите ще познаят, че Аз Съм ГОСПОД, святият в Израел (Езекил 39:7). Някои са се опитвали да умаловажат значимостта на това твърдение, смятайки го за плитко интелектуално признаване на Бога. Но това не отразява справедливо дори и езика на този пасаж. Как може да е казано, че народите ще познаят и признаят, че ГОСПОД  Бог, святият в Израел, е единственият истински Бог, по времето, веднага преди те всички да се съберат и заедно да хулят Неговото име, завладеят Неговата земя и убиват Неговите хора? Това просто звучи безсмислено. Този пасаж има смисъл и се разбира правилно, само ако това се случва в края на Голямата скръб, не в началото.

Пленниците на Израел ще бъдат избавени (Езекил 39:25-28)

След унищожаването на Гог и неговите армии, тези евреи, които преди това са били държани като пленници между езическите народи, ще бъдат освободени – всеки един до последния. Според текста, всеки жив евреин ще се завърне в земята на Израел. Просто няма начин това събитие да може да вземе място точно преди времето, когато Исус каза, че мнозина ще „паднат от меч и ще бъдат откарани в плен между всички народи“ (Лука 21:24). Захария казва, че половината от града Ерусалим „ще бъде заточен“ (14:2). Ако Господ казва, че нито един еврейски пленник няма да остане заточен, че от този ден нататък всички ще се завърнат, това може да се отнася само до времето, когато Исус се завръща и освобождава еврейските пленници измежду езическите народи.

Бог ще излее Духа Си върху Израел (Езекил 39:29)

Не само, че ГОСПОД ще освободи еврейските пленници измежду народите, но Той също ще излее Духа Си върху тях. Отново, това става веднага след унищожаването на Гог и неговите армии. Паралелен пасаж, който се намира в Исая, казва:

Изкупител ще дойде в Сион и за онези от Яков, които се обръщат от престъпление, казва ГОСПОД. А от Моя страна – ето моя завет с тях, казва ГОСПОД: Духът Ми, който е на теб, и словата Ми които влагах в устата ти, няма да липсват от устата ти, нито от устата на потомството ти, нито от устата на тяхното потомство. От сега и до века, казва ГОСПОД (Исая 59:20,21).

С много подобен език, други пророци, също говориха за това последно изливане на Святия Дух върху еврейския народ в контекста на завръщането на Месията (Захария 12;10). Всяко твърдение, че грандиозното изливането на Святия Дух върху еврейския народ предшества идването на Антихрист, произвежда „пророчески хаос“. Единственият начин това събитие да може да се погоди с Писанията, е ако то се случва в края на Голямата скръб, когато Месията се завръща.

Оцелелите от Израел ще познаят ГОСПОД завинаги (Езекил 39:22)

В съответствие с „ГОСПОД изливащ Святият Си Дух на целия дом на Израел“, Езекил също заявява, че след разрушаването на Гог и неговите орди, дългоочакваното национално спасение и освобождаване на целия Израел, накрая ще се случи.

Апостол Йоан говори какво означава да познаваш ГОСПОД: „А това е вечен живот, да познаят Теб, единствения истинен Бог, и Исус Христос, Когото Си изпратил (Йоан 17:3). Всяко твърдение, че националното спасение на Израел, тяхното познаване на ГОСПОД завинаги „от сега и до века“, се случва няколко години преди завръщането на Месията, е просто невъзможно. Единственият начин някой да се отнесе справедливо към този пасаж и да види как той се подрежда с многобройните други библейски пасажи, е да го види, като величествена кулминация  на последните седем години. Според Писанията, спасението на Израел ще стане, когато техният Месия дойде.

Израел ще обитава в земя си завинаги (Езекил 39:26-28)

Накрая, като пряк резултат от унищожаването на Гог и неговите нахлуващи армии, целият Израел е напълно и завинаги възстановен в земята си. Както ученият по старозаветните книги, Даниел Л. Блок коментира относно този пасаж:

Декларацията на Езекил, че нито един човек няма да бъде оставен, когато Йехова възстанови Своите люде, няма подобна на себе си в Стария завет. Йехова ги възстановява не само напълно и изцяло, но завинаги. Той обещава никога повече да не крие лицето Си от Своите люде.

Това събитие ще е просто необяснимо, ако някой го отнесе допреди времето, когато Антихрист нахлува в Израел, погазва Ерусалим и много от обитателите му. Единственият начин тези събития да бъдат правилно разбрани, е в контекста на завръщането на Исус и унищожаването на враговете на ГОСПОД и Неговите хора.

Защото всичките тези разрушения могат да се отнасят единствено за времето на завръщането на Исус и установяването на Неговото Месианско царство. Не е възможно Гог и неговите армии да са нещо друго освен Антихрист и неговите армии. В новата ми книга, “Звярът на Близкия изток: Доказателства за Ислямски Антихрист според Библейските писания”, това пророчество e внимателно и подробно разгледано, както и огромното прoроческо значение на Гог като Антихрист. Както казах, това абсолютно променя всичко в сферата на популярните библейски пророчества. Време е да започнем да работим върху тези драматични изводи.

Благодарим на Джоул Ричардсън за това, че ни разреши да публикуваме статията му на нашия уебсайт.